Oszd meg és legyél áldott!

Lehet, hogy elsőre, sőt másodjára is hihetetlenül hangzik, de a szegények a legtöbb esetben önhibájukból szegények. Itt, Európában, a nyitott határok és százezernyi álláslehetőség földrészén mindenképpen.

Mitől van ennyi szegény?

Azért, mert kevés a fizetés? A legtöbb ember, aki jómódú, vagy szintén fizetésből él, vagy saját vállalkozása van. Ez tehát nem kifogás.

Azért, mert nem engednek tanulni? Ha ezt a cikket olvasod, van internet hozzáférésed. Több millió órányi tananyag található fent az interneten, sokszor ingyenesen. Bárki, akinek telik mobiltelefonra, elérheti ezeket az anyagokat és tanulhat. Ez szintén nem kifogás.

Azért, mert a munkája mellett nincs lehetősége, ereje tanulni, se továbblépni? A határok nyitottak. Akár családostul is neki lehet vágni. A biztos nyomor vagy a bizonytalan jólét között választhatnak. Ez ugyancsak nem lehet kifogás.

Azért olyan sok a szegény, mert számukra a pénz ellenség, valami bűnös dolog, szennyezett, káros akadály. Az, akinek igazán jól megy, pontosan tudja, mi a pénz: eszköz. Olyan eszköz, amelyből több vagy kevesebb szükséges bizonyos dolgok eléréséhez. Mivel eszköz, nem lehet és nem is kell, hogy mindenre alkalmas legyen. Az számít, hogy amilyen célra megfelelő, arra rendelkezésre álljon. 

szegenyseg tudat

Kép forrása: Hernan Piñera

Hogyan léphetsz ki az ördögi körből?

Amint szakít valaki a szegénységtudattal és az önsorsrontó hitrendszerekkel (“a pénz mocskos” “a pénz tönkretesz” “a pénz rossz”), máris képessé válik arra, hogy kilépjen a szegénységből.

Lehet, hogy igazi emberbarát vagy, ha még arra sincs pénzed, hogy te jól lakj, a céljaid, törekvéseid semmit sem érnek, mert semmit sem érsz el velük. Legfeljebb a nyomorban megveregetheted a válladat, hogy “de jó ember is vagyok”. Kár, hogy ettől nem hogy mások, de még te sem laksz jól.

gazdagsag tudat

A boldogság nem vásárolható meg!

A boldogság független a pénztől, mert azt jelenti: úgy élsz, ahogy valóban élni akarsz. A boldogság elérése függ csak a pénztől, hiszen mindenkinek mást jelent az, hogyan akar élni.
Van, aki megelégszik egy kis lakással, ahol aztán kedvére olvashat. Másoknak elég egy kis kert, amiben rózsát nevelget, vagy a gyermekével labdázik.
Megint mások egy tengerparton akarnak élni – ide azért több kell, hogy eljusson, mint havi kilencven nettó. Igaz, nem sokkal, és ma már egy-két év alatt megvalósítható ez a cél is, még a legszegényebbeknek is.

Ha tehát boldog akarsz lenni, tudd meg, hogyan akarsz élni. Majd tervezd meg, miként érheted el, mennyi pénzre van hozzá szükséged. Ezután töröld magadból a negatív hiedelmeket, amiket a pénzhez kötsz. És indulj el a megvalósítás útján.

A többi csak kifogás és önámítás.