Oszd meg és legyél áldott!

A díváli szimbolizálja a szellemi "a fény győzelmét a sötétség felett, a jót a gonosz felett és a tudást a tudatlanság felett".

A díváli (más néven dípávali, (Dévanágari:दिवाली) a fények ünnepe. A hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepe, amelyről a szikh és dzsaina vallásúak is megemlékeznek.

A díváli a hindu holdnaptár kárttika hónapjában (október-november) az újhold napjára esik, ami 2020-ban november 14-e.

Hogy ünneplik meg a díválit?

Este lámpásokat gyújtanak, kiteszik őket az ablakba, hogy Laksmi istennő, aki a gazdagság és jólét istennője megtalálja az utat a házhoz. Laksmi a fények ünnepén házról-házra jár, és megáld minden szépen kivilágított házat. Mindenki birtokolni akarja, de senkinél sem marad sokáig.

Laksmi istennő a Dívali alkalmával Gruhalaksmi is, azaz tökéletes háziasszony formájában van jelen. Ezért ilyenkor a háziasszonyok ajándékot kapnak, valami olyasmit, amit a konyhában vagy a vendégek fogadásánál tudnak használni. Ez is azt segíti, hogy a jólét megalapozódjon a házban. Ilyenkor sokat sütnek-főznek, nagyon sokféle édesség is kerül az asztalokra.

Díváli az Istennő fényének hindu ünnepe
Díváli az Istennő fényének hindu ünnepe

A díváli a bőség és a spirituális felemelkedés ünnepe is

A Dívali nemcsak az anyagi jólét ünnepe, hanem a spirituális fényé és felemelkedésé is. Ilyenkor az Istennő Mahálaksmi (mahá=nagy) formáját is tisztelik, aki segít elűzni a tudatlanság sötétségét, és segíti az embereket a megvilágosodás, lelki felemelkedés útján.

A hinduizmus egyik legnépszerűbb fesztiválja, a díváli széles körben kapcsolódik Lakshmi-hoz, a jólét istennőjéhez, sok más regionális hagyományhoz, amelyek összekapcsolják az ünnepet Szitával és Rámával, Visnu, Krisna, Yama, Yami, Durga, Kali, Hanuman, Ganesha, Kubera, Dhanvantari vagy Vishvakarman.

A díváli a bőség és a spirituális felemelkedés ünnepe is
A díváli a bőség és a spirituális felemelkedés ünnepe is

Ezenkívül egyes régiókban annak a napnak az ünnepe, amikor Lord Rama feleségével, Szitával és testvérével, Lakshmana-val visszatért Ayodhya királyságába, miután Lankában legyőzte Ravanát és 14 év száműzetést töltött el.

Így készülj fel a díválira

Díváli előtt az ünneplők otthonaik és munkahelyeik takarításával, felújításával és díszítésével (olajlámpákkal) és rangolissal készülnek.

Diwali alatt az emberek a legfinomabb ruházatukat viselik, diyákkal és rangolikkal világítják meg otthonuk belsejét és külsejét, fellépnek (Lakshmi puja) – Lakshmi, a jólét és a gazdagság istennőjének istentiszteleti szertartásai, könnyű tűzijátékok és részt vesznek családi ünnepek, ahol mithai (édesség) és ajándékok kerülnek megosztásra.

Így készülj fel a díválira
Így készülj fel a díválira

Diwali az indiai szubkontinensen élő hindu és dzsain diaszpóra számára is jelentős kulturális esemény.

A díváli öt napja

Az ötnapos fesztivál az indiai szubkontinensen jött létre, és a korai szanszkrit szövegekben említik. A Diwali-t általában húsz nappal a Dashera (Dasara, Dasain) fesztivál után ünneplik Dhanteras-szal, vagy annak regionális megfelelőjével, ezzel a fesztivál első napját ünnepelve, amikor az ünneplők otthonuk takarításával és a padlón lévő dekorációk készítésével készülnek, például rangolis.

A díváli öt napja
A díváli öt napja

A második nap Naraka Chaturdashi. A harmadik nap a Lakshmi Puja napja, és a hagyományos hónap legsötétebb éjszakája. India egyes részein a Lakshmi Puja utáni napon a Govardhan Puja és a Balipratipada (Padwa) van jelölve.

Egyes hindu közösségek az utolsó napot Bhai Dooj-ként vagy a húg és a testvér közötti kötelék elkötelezettségének megfelelő regionális egyenértékűnek nevezik, míg a többi hindu és szikh kézműves közösség ezt a napot Vishwakarma Puja néven jelöli meg, és karbantartással végzi a munkáját munkaterek és imák felajánlása.