Oszd meg és legyél áldott!

Egyre többször hallani, olvasni, látni, ahogy emberek értetlenkednek: hová lettek az igazi férfiak/nők? Miért van ennyi lányos fiú és férfias nő?
Egyre több tanulmány és kutatás születik, ami ugyanezt a kérdést boncolgatja. Hiszen nap, mint nap tapasztaljuk, hogy bizony a régi szerepek, a klasszikus Nő és Férfi minták eltűntek.

Léteztek egyáltalán valaha Nők és Férfiak?

A kérdés jogos. A korábbi évtizedek, évszázadok nem éppen arról szóltak, hogy az egyén kiteljesítse önmagát. Nőket és férfiakat kötöttek gúzsba társadalmi elvárások, közösségi szabályok. Ma már elképzelhetetlen, hogy egy nő ne mehessen autószerelőnek, vagy egy férfit azért zárjanak börtönbe, mert megvallja homoszexualitását. Ma egy nő bátran felvehet nadrágot és kivillanhat a válla, nem fogják kurvának tekinteni. Ma egy férfi felvehet rövidnadrágot, és nem tekintik szegénynek vagy gyermetegnek.
A világ valóban sokkal egyszerűbb volt régebben, ám megéri-e az egyszerűség, ha csak elnyomás, elfojtás, a valóság tagadása által maradhat fent a látszat?
A világ ma valóban sokkal bonyolultabb, és tény, hogy minták nélkül széthullik minden.

Nők és Férfiak

Mit lehet akkor tenni?

Megkeresni a valós mintákat! Tegyük félre a bipoláris, egydimenziós gondolkodást és váltsunk dimenziót. Ahelyett, hogy mindenkit egyetlen sablonba akarnánk betuszkolni, inkább nézzük meg, hogy egyáltalán hány kategóriát alkothatunk.

Miért fontos ez?

Mert az embereknek elemi igényük van arra, hogy meghatározzák önmagukat. Igen, lehetsz férfias Nő és nőies Férfi. A Te életed, a Te döntésed.
Viszont akkor mégis milyen vagy? Lehetsz akkor is Nő, ha a környezeted szerint nem vagy nőies? Lehetsz akkor is Férfi, ha szembemész a társadalmi normákkal? Ebben akarunk segíteni.

Férfiak és Nők

Az ötösfogat

Az alábbi lista egy megoldás. Ha nem tetszik valamelyik eleme, cseréld ki. Ha másik módszert tartasz üdvözítőnek, kövesd azt. Viszont ha tanácstalan vagy és szükségét érzed egy kapaszkodónak, akkor csak pár dolgot kell tenned.
Öt ellentétpárt sorolunk fel. Ez nem személyiségteszt, csak helyes válaszok léteznek – ha őszinték. Ha hazudsz magadnak, semmit sem nyers. Ha őszinte vagy magaddal, meg tudsz békélni önmagaddal és ismét magabiztos lehetsz, mert lesz egy minta előtted.

  • impulzív / befogadó
  • kemény / lágy
  • durva / finom
  • oltalmazó / támaszt adó
  • értelmi / ösztönös

Ez az öt pár tulajdonság számos kombinációt eredményez. Mindegyik egy-egy női és férfi típus. Láthatod, belső tulajdonságokat soroltunk fel – a testünket érdemes ugyanis a lelkünk szerint alakítani és nem pedig fordítva.

Mindenki megvan

Ha elkezdünk több, változatosabb kategóriát használni, egyszeriben megtalálunk mindenkit. Fogadjuk el, hogy vannak erős, impulzív, kemény, durva és ösztönös nők, ahogy befelé forduló, lágy, támaszt adó férfiak is. És ha tisztában vagyunk azzal, mi milyenek vagyunk, rájövünk arra is, hogy mindenki a maga fogalmai szerint tekint vonzónak egy nőt vagy férfit.

Merd újragondolni önmagad!