Oszd meg és legyél áldott!

Mabon ünnepe a betakarítás csúcspontja, amikor időt szánunk arra, hogy tiszteljük az évszakok változását és megünnepeljük az eredményes szüretet.

Elérkeztünk az őszi napéj-egyenlőséghez, az aratás hamarosan befejeződik. A mezőket már learatták, a beérett termést elraktározták az elkövetkező télre.

Ez a második aratás, Lughnasad után

Az őszi napéjegyenlőség során jön el az ősi vallás hagyománya szerint a hálaadás ideje a bőséges termésért és minden más gyarapodásért az életben.

Ezen az ünnepen, a bőség és a hála az egész világban érezhetően jelen van.

Szertartások Mabon ünnepén

Egyéni utadtól függően sokféle módon ünnepelheted Mabont, de ilyenkor a fény és a sötétre való összpontosításon van a figyelem, mert ez az az idő, amikor a fény és a sötétség aránya azonos, így egyfajta nyugalmi egyensúly jön létre.

Miközben Földanya adományait ünnepeljük, elfogadjuk, hogy a termőföldek most megpihennek. Van ennivalónk, de a növények már elsárgultak, szunnyadnak.

A nyári forróság már mögöttünk van, de még melegek a nappalok… és tudjuk, jön a hideg tél. Ám most a hálára és bőségre összpontosítsunk és ehhez adunk javaslatokat, milyen rituálén vegyél részt az Ünnep során.

Szertartások Mabon, az őszi napéjegyenlőség ünnepe alkalmából
Szertartások Mabon, az őszi napéjegyenlőség ünnepe alkalmából

Mabon-oltár állítása

Ilyenkor már összegyűjtöttük a terméseket, amikkel Földanya gazdagon ellátott, ezért az ősz színeivel, terméseivel és jelképeivel díszítheted az oltárod.

Ez most az egyensúly és a gondolkodás ideje, a fényt és sötétséget követve. Íme néhány módja a bőség megünneplésének ezen a napon.

Mabon-oltár állítása
Mabon-oltár állítása

Tisztelet az Öreg-Anyának Mabonban

Ez a rituálé üdvözölni hivatott az Öreganya archetípusát és ünnepli az Istennő azon aspektusát, amelyeket nem mindig találunk megnyugtatónak vagy vonzónak, de mindig hajlandónak kell lennünk elismerni azt.

Alma rituálé

Ez a rituálé lehetőséget ad arra, hogy köszönetet mondj az Istennőnek a nagylelkűségéért es az áldásáért, a bőségért, azért, hogy élvezheted a föld varázsát, mielőtt a téli hideg beköszönt.

Számos pantheonban az alma isteni szimbólum. Az almafák jelképezik a bölcsességet és útmutatással szolgálnak.

Gyújtsd meg a szüreti gyertyákat, állj szemben az oltárral, és mindkét kezedbe fogj egy almát. Ha az oltárod a szabadban van, akkor emeld fel az almát az ég felé és érezd a hozzád érkező Istenek bölcsességét, energiáját.

Mondd:

Az alma szent, az Istenek szimbóluma, és benne rejlik a régiek tudása.

Ma este arra kérem az Istennőt, mindenek teremtőjét és gyermekeit, a kisebb isteneket és istennőket, hogy Áldjanak meg bölcsességükkel.

Mondd:

Öt pont egy csillagban, belül elrejtve. Egy a földért, egy a levegőért, egy a tűzért, egy a vízért, és egy utolsó a szellemért.

Ezután fordulj dél felé és mondd:

Szólítom a bölcseket, a tudás őrzőit, amint a nap elmozdul, és a tüze elhalványul, helyettesítsék az éj hidegével.

Alma rituálé
Alma rituálé

Végül fordulj nyugat felé és mondd:

Elgondolkodom a bölcs tanítók útmutatásain, és hagyom, hogy a hűvös őszi esők átmossanak egészen, megtisztítva a szívem és a lelkem.

Most emeld égig a pohár almabort / vagy szőlőből készültet/ és mondd:

Az év kerekének megfordulásával a föld minden nap kissé meghal. Biztos léptekkel indulok a növekvő sötét időszakába, mert az Istennő vigyáz reám, megvéd, vezet és biztonságban tart.

Most kortyolj a pohárból, és mikor megittad a bort, vagy almabort, gondolj tisztelettel az isteni erejére és energiájára. Olts el az egyik gyertyát és mondd:

Az isten az alvilágba ment pihenni.

A sötétség után várom a megújulást és az újjászületést.

Az almát hagyd egy éjszakán át az oltárodon, és másnap reggel ásd el a kertedben, felajánlásként a földnek.

Tűzhely és az otthon védelme rituálé

Ez egy egyszerű szertartás, aminek célja, hogy harmónia és biztonság legyen jelen a házadban és a házad körül.

Hála szertartás

Végezz egy rövid hálaszertartást, ezzel fejezve ki háládat Mabonban. Köszönj meg mindent, amid van: anyagi és szellemi javaid. Ülj le, és számold össze az áldásaidat. Sorolj fel mindent, amire áldásként tekintesz.

Őszi telihold- csoportos ünnepség

Ez a rituálé négy fő, vagy attól nagyobb csoport számára készült, hogy megünnepeljék az őszi telihold fázisát.

Mabon egyensúly meditáció

Lelkileg túlpörgöttnek érezheted magad, de a meditációval helyreállíthatod a lelki egyensúlyodat.

Ezt a rituálét bárhol elvégezheted, de a legjobb hely kint, este, amikor lemegy a nap. Díszítsd oltárod (vagy ha kívül van, használj lapos követ vagy fatönköt) színes őszi levelekkel, makkokkal, apró sütőtökkel és az évszak egyéb szimbólumaival.

Szükség lesz egy fekete és egy fehér, bármilyen méretű gyertyára. Beleteheted őket, akár gyertyatartóba akár egy tál homokba is.

Mabon egyensúly meditáció
Mabon egyensúly meditáció

A meditáció

Gyújtsd meg mindkét gyertyát, és mondd a következőket:

Éjjel-nappal egyensúly, világos és sötét egyensúly

Ma este egyensúlyt keresek az életemben,

ahogyan az az Univerzumban megtalálható.

Fekete gyertya a sötétség és a fájdalom elengedésért,

valamint azokért a dolgokért, amelyeket ki tudok küszöbölni az életemből.

Fehér gyertya a fényért, örömért

és minden bőségért, amelyet elő akarok hozni.

Mabonban, a napéjegyenlőség idején

harmónia és egyensúly van az Univerzumban,

és így lesz az életemben is.

Meditálj azon dolgokon, amelyeken változtatni szeretnél. Összpontosíts a rosszak kiküszöbölésére és a körülötted lévő jó megerősítésére. Helyezd a mérgező kapcsolatokat a múltba, ahová azok tartoznak, és fogadj új pozitív kapcsolatokat az életedben.

Engedd el a terhed és nyisd meg a szíved, tudván, hogy a lélek minden sötét éjszakájára másnap reggel napkelte jön.

Estenna! Az Istennő vezessen utunkon minket!

1 COMMENT